Jalostus

Keskeisimpänä jalostuksen tavoitteena on ylläpitää rotua niin, että tsekinpaimenkoiran luonne, rakenne ja ulkomuoto vastaavat rotumääritelmää sekä terveys että käyttöominaisuudet säilyvät mahdollisimman hyvinä. Rodun yhteiskuntakelpoisuus ja koirien jalostuksen eettiset periaatteet on huomioitava.

Kaikista sairauksista ja ongelmista kannattaa pitää kirjaa ja huomioida ne jalostusvalinnoissa, vaikka sairauden perinnöllisyydestä ei olisikaan täyttä varmuutta. Jalostuskoiran tulisi olla terve eli sillä ei ole toistuvia sairauksia tai alttiutta sairauksiin.

Jalostustoimikunta

Jalostustoimikunta neuvoo, edistää ja valvoo tsekinpaimenkoirien jalostustusta Suomessa.

Jalostustoimikunta kerää, tilastoi ja jakaa tietoa liittyen tsekinpaimenkoirien jalostukseen ja terveyteen. Terveyslistasta löytyy Suomeen rekisteröidyt tsekinpaimenkoirat terveystietoineen. Terveyslistalla on nähtävillä Suomen koirat ja niiden viralliset terveystulokset, sukusiitosprosentit, sekä omistajan/kasvattajan ilmoittamat tutkimustulokset, kuten esimerkiksi geenitestitulokset, mahdolliset lääkitykset, sairaudet ja kuolinsyyt.

Toimikunta auttaa kasvattajia yhdistelmien suunnittelussa ja neuvoo pyydettäessä esimerkiksi jalostuskoirien valinnassa laskemalla mm. sukusiitosprosentteja ja kertomalla suunnitellun yhdistelmän tiedetyistä riskeistä. Lopullinen vastuu pentueesta on kuitenkin aina kasvattajalla.

Jalostustoimikunnan sähköposti: chp.jalostustoimikunta (at) gmail.com

Jalostustoimikunnan kokoonpanon löydät Toimijat-sivulta.

Glosscoat's So What, Vinka Kuva: Jaana Pinson